Site-Sponsor VreCom & VreHil - Computers & Verzekeringen
Deurnese Zwemvereniging Triton '62  
Algemene Informatie Elementair Waterpolo Wedstrijdzwemmen
Deurnese Zwemvereniging Triton '62
D.Z.T.'62 » Activiteiten » Waterpolocursus » Spelers vs Keepers
Afdrukbare versie van deze pagina Nedstat Statistieken  25 april 2024

Activiteiten Menu
 
 
 
 » Informatie
 » Familiedag
 » Triton Kamp
 » NTV Awards
 » De Nationale Test
 » 40 jaar DZT
 
 


SponzenCommissie Menu
 
 
 
 » Introductie
 » Discussieavond
 » Stunt met Kroonkurken
 » Carnaval 2001
 » Millennium ZwemFestijn
 » Keepers?!
 » Waterpolocursus
   » Spelers vs Keepers
   » voor Keepers
   » voor Spelers
 
 

Internet Cursus Waterpolo


Wij kunnen het ons zeer goed voorstellend dat er mensen zijn die na het zien van een mooie pot waterpolo denken: "Goh, dat wil ik ook!". Deze cursus is daarom speciaal opgesteld voor die mensen (m/v) die ontzettend graag waterpolo willen spelen, maar geen tijd of zin hebben om te trainen. Het voordeel van een cursus via het internet is dat u er niet voor naar het zwembad hoeft om alle kneepjes van de sport te leren kennen. U moet wel de beschikking hebben over een (1 of 2 persoons) bad om thuis te oefenen. De opstellers van deze cursus zijn niet verantwoordelijk voor eventuele gevolgen en zijn zeker niet aansprakelijk voor eventueel (te lijden) letsel. Ook is succes niet gegarandeerd.

Alle mannelijke indicaties impliceren natuurlijk ook vrouwelijke (hoe meer vrouwelijke cursisten hoe beter; wij zijn bereid in uitzonderlijke gevallen bijles te geven). De vervolglessen van deze cursus bestaan uit twee delen: een deel voor de keeper en een deel voor de (veld)speler. Daarom moet eerst bepaald worden of u de eigenschappen bezit die u tot keeper danwel speler maken.

Wij wensen u veel plezier met deze cursus.

de SponzenCommissie


LES 1 Keeper of Speler?

Voor deze eerste les is het bezit van een auto of fiets is aan te raden, de lokaties waar de tests afgenomen worden kunnen redelijk ver uit elkaar liggen. We beginnen met de zeer belangrijke bepaling of iemand in de wieg gelegd is om als doelverdediger te fungeren of als veldspeler. In deze les komt u ook voor het eerst in aanraking met een echt zwembad. De eerste les bestaat uit vier tests. Als u al deze tests heeft afgelegd is het niet moeilijk te zeggen of u voor de rest van de cursus de korte keepersrichting moet volgen of de iets langere spelersrichting. Belangrijk: alle tests moeten worden afgelegd in zwemkleding

Nogmaals veel plezier


TEST 1

In deze eerste test wordt uw standvastigheid en incasseringsvermogen getest en tegelijkertijd gekeken naar uw angst voor de bal. Hiervoor moet u wel naar een tennisbaan toe. De meeste banen hebben wel de beschikking over een ballenspuwer. Zet dit apparaat op de Richard-Kraijchek-stand zodat de uitgespuwde ballen een redelijke snelheid (±250 km/u) hebben. Als het mogelijk is het tempo te regelen waarmee de ballen uit het apparaat komen, zet deze dan ook in de hoogste stand. Het is nu de bedoeling zoveel mogelijk ballen met het gehele lichaam (incl. hoofd) op te vangen en tegen te houden. Ga een 2-3 meter voor het apparaat staan en laat iemand (met EHBO-diploma en dito ervaring) het apparaat aanzetten. Als u na vijf minuten (of 100 ballen) nog steeds overeind staat bent u een echte keeper, ligt u tegen die tijd op de grond of bent u huilend naar uw moeder gerend bent u een watje en dus een echte veldspeler. Heeft u meer dan 20 ballen in uw mond of kapot gebeten, hoeft de volgende tests niet meer te doen, u kunt meteen verder gaan met les 2 van de keepersrichting.


TEST 2

In deze test wordt uw zwem- en/of drijfvermogen getest, hiervoor moet u wel naar een echt zwembad of middelgrote niet drukbevaren rivier. De opdracht deze keer is simpel: spring in het water en probeer de andere kant van het bad of de rivier te bereiken. Doet u hier langer dan 7 uur over of u wordt wakker in een ziekenhuis kunt u dus blijkbaar niet zwemmen wat weer een uitstekende eigenschap van een keeper is. Als u er meer dan 3 dagen over doet heeft u de Noordzee overgezwommen wat u meteen een speler maakt.


TEST 3

Deze derde test is weer een belangrijke. Als keeper zult u vaak moeten springen, het is dan handig als u geen last heeft van hoogtevrees. We bootsen de omstandigheden onder extreme condities even na. Voor deze test gaat u naar een (liefst goed) restaurant (Mac mag ook) waar u zich helemaal volvreet (geef minstens € 75,= uit). Ga daarna zo snel mogelijk naar een parachute-skydiving-instelling opTexel of in België (vraag de weg maar aan Fedor). Als u na 32 keer springen nog steeds niet heeft moeten kotsen/braken/whatever heeft u geen last van hoogtevrees wat weer een behoorlijk pluspunt is als u keeper wilt worden. Een alternatief voor dit toch redelijk prijzige parachutespringen is om een keer mee te gaan met de Heren I en in de auto te stappen van Eric P. (vergeet niet weer van tevoren te eten). Laat hem op de terugweg flink wat bochten nemen, dit bochtenwerk heeft ongeveer dezelfde uitwerking als het uit een vliegtuigje springen op een paar kilometer hoogte. Heeft u, wanneer u weer in Deurne aankomt niet moeten vomeren, bent u keeper.


TEST 4

Een keeper moet altijd koel/cool blijven, ook als hij onder grote spanning staat. Het winnen of verliezen van een wedstrijd hangt namelijk voor 97% van hem af. Om uw stressbestendigheid te testen maakt u gebruik van de metalen stellages die her en der in het land staan opgesteld. Deze stellages zijn door middel van kabels onderling met elkaar verbonden. Indien uit de vorige test is gebleken dat u niet goed tegen grote hoogtes kunt, kunt u nu maar beter een blinddoek om doen. Als u geen last heeft van hoogtevrees, hebt u geen blinddoek nodig. Dan klimt u nu op een van deze kunstwerken (in het dagelijks leven hoogspanningsmasten geheten). Vergeet niet een tuinslang mee te nemen die is aangesloten op leidingwater. U mag om uw evenwicht te bewaren een balanceerstok mee naar boven zeulen. Nu loopt u met slang en al via de kabel naar de volgende mast. Als u denkt dat het u wat te warm wordt besproeit u uzelf en/of de kabels met het water. Let niet op de vonken. Als u de volgende mast hebt bereikt hebt u bewezen een echte koelbloedige keeper te zijn.

Samenvatend kan gezegd worden dat, wilt u een keeper zijn u:

  • een beetje gek wel moet zijn;
  • over een behoorlijke hoeveelheid incasseringsvermogen en standvastigheid moet beschikken;
  • niet echt hoeft te kunnen zwemmen;
  • geen hoogtevrees moet hebben;
  • onder alle omstandigheden cool moet blijven;
  • niet perse een honkbalfan moet zijn.

Mocht nu blijken uit de resultaten van de vier tests u een veldspeler bent, maar u wilt toch perse keeper worden (wat wij ons wel kunnen voorstellen) zijn er nog een paar mogelijkheden om toch keeper te worden:

  • Ga op een winderige dag naar een molen in de omgeving en zorg dat U tenminste 5 klappen van de wieken krijgt.
  • Ga voor een bakstenen muur staan, en probeer deze met het hoofd kapot te beuken.
  • Ga naar een kermis en laat uw hoofd gebruiken als kop van jut.
  • Ga naar een psychiater en laat u tot gek verklaren, dit is meestal al voldoende om keeper te worden.

Mocht het resultaat van Les 1 zijn dat u keeper bent, bent u nu al bijna klaar met de cursus en kunt u alvast aanspraak doen op de positie van Rob C. Maar aan te raden is om eerst de tweede en tevens laatste les (Hoe houd ik ballen tegen zonder het zelf te willen of honkbalspeler in 4 stappen) te volgen. Om alvast wat ervaring op te doen kunt u rustig aan beginnen in het vierde of bij de puppillen. Bent u speler, dan zien we u graag terug bij les 2 van de spelerscursus van deze leerzame waterpolocursus.


Club van het Jaar 2012


Triton Tribune
 
 

 
Laatste wijziging: zaterdag 24 mei '08 16:41u   © 1998-2024 DZT'62