Triton Verklaard

Het logo


Het embleem van de Deurnese Zwemvereniging Triton'62 is geheel belangeloos in 1962 ontworpen door de Vlierdense kunstenaar Frans Jacobs (van de Hogezijdeweg). In het archief van D.Z.T.'62 zijn een aantal van zijn allereerste schetsen gevonden. Niet veel later is het embleem door Jo Martens en Piet Seelen tot het huidig logo aangepast zodat het beter op (zwem)kleding te gebruiken was.

" 1 "
" 2 "
" 6 "

Triton volgens ChatGTP

Triton is een wezen uit de Griekse mythologie dat wordt geassocieerd met de zee. Hij is de zoon van de zeegod Poseidon en de nimf Amphitrite, en wordt vaak afgebeeld als een half-mens, half-vis wezen.

De oorsprong van Triton gaat terug tot de oudste verhalen van de Griekse mythologie. Zijn naam is afgeleid van het Griekse woord "tritos", wat "derde" betekent. Dit verwijst naar zijn positie als derde zoon van Poseidon en Amphitrite, naast zijn broers Polyphemus en Pegasus. In sommige versies van het verhaal wordt Triton ook beschouwd als de vader van de zeegodin Aphrodite, die uit de zeeschuim werd geboren.

Triton speelt ook een belangrijke rol in veel Griekse mythen en legendes. Hij wordt vaak beschreven als de boodschapper van de zee, die de golven berijdt en de oceaan beheerst. In sommige verhalen wordt Triton ook gezien als de beschermer van de zee, die waakt over de zeewezens en de schepen die op de golven varen. Zijn verschijning wordt beschreven als imposant en angstaanjagend, met een menselijk bovenlichaam en een visachtige staart.

Een van de bekendste verhalen waarin Triton voorkomt, is de legende van de Argonauten. In deze mythe zeilde Jason met zijn bemanning op het schip Argo op zoek naar het Gulden Vlies. Tijdens hun reis moesten ze langs de Sirenen, die met hun betoverende zang de zeilers naar hun ondergang lokten. Om de Sirenen te overstemmen en de Argonauten te beschermen, blies Triton op zijn schelp, waardoor de zang van de Sirenen werd overstemd.

Een ander bekend verhaal waarin Triton voorkomt, is de mythe van Theseus en de Minotaurus. Volgens deze legende werd de zoon van koning Minos, de Minotaurus, in een labyrint gevangen gehouden. Theseus, de zoon van koning Aegeus, waagde zich in het labyrint om de Minotaurus te verslaan en te doden. Om hem te helpen, blies Triton op zijn schelp, waardoor Theseus de weg naar de uitgang kon vinden.

Naast zijn rol in de Griekse mythologie, heeft Triton ook een diepe betekenis in de hedendaagse cultuur. Zijn afbeelding is te vinden in veel kunstwerken en literatuur, van oude Griekse vazen tot moderne stripboeken en films. In de kunst wordt Triton vaak afgebeeld als een imposant en krachtig wezen, dat de majestueuze scho

Triton en de Griekse mythologie


Hoe komt de Deurnese Zwemvereniging Triton aan z'n naam?

Ik heb geen idee wat de stichters gedacht hebben bij het kiezen van deze naam, maar misschien hebben ze aan oude verhalen gedacht.

In de Griekse mythologische verhalen van zo'n 2500 jaar geleden kreeg Poseidon, broer van Zeus en Hades, bij de verdeling van de wereldheerschappij de zee als koninkrijk toegewezen. Daar woonde hij in een prachtige paleis op de bodem van de zee met zijn vrouw Amphitrite en hun drie kinderen Triton, Rhode en Benthesicyme. Met zijn geweldige drietand bracht hij de zee in beweging of tot rust. Met zijn wagen reed hij over de golven in gezelschap van allerlei zeegoden, dolfijnen en zeemonsters.

Tot zijn trouwe begeleiders behoorden ook de Tritons, vissen met een menselijk bovenlijf. Deze Tritons, nogal schuw van aard, bliezen gewoonlijk op kleurige kinkhoorns, een soort grote gedraaide puntige schelpen. Vaak vindt men Tritons als fonteinversiering. Deze Tritons zijn dus duidelijk van een lagere orde dan Triton zelf, die een goddelijke vader had en een Nereпde als moeder.

Waar het onze zwemvereniging betreft houd ik het dus maar op Triton, zoon van Poseidon en Amphitrite, een ordentelijke zeegod van duidelijk hogere rang dan de Tritons. Laatstgenoemden waren -zoals opgemerkt - nogal schuw en dat zou ik van onze leden niet willen zeggen.

Maar helaas zijn er ook boze tongen die beweren, dat Triton een vissenlichaam had en paardenvoeten. Wat moeten we daar nu mee? Zwemvliezen, dat zou nog te accepteren zijn bij het zwemmen, maar paardenvoeten!

Enfin, lezer, u kiest maar. Het moge u verder goed gaan.

Alfred Smeur

 

N.B. De Romeinen spraken over Neptunus i.p.v. Poseidon.
Vrij naar "Van Goden en Helden" (Kleijntjens en Knippenberg)