Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/dzt62/domains/dzt62.nl/public_html/fdienst/config.php on line 44
Site-Sponsor VreCom & VreHil - Computers & Verzekeringen
Deurnese Zwemvereniging Triton '62  
Elementair Waterpolo Wedstrijdzwemmen Activiteiten
Deurnese Zwemvereniging Triton '62
D.Z.T.'62 » Algemene Info » Over Triton
Afdrukbare versie van deze pagina Nedstat Statistieken  19 juni 2019

Algemene Info Menu
 
 
 
 » Algemene Informatie
 » Alg. Ledenvergadering
 » Kledinglijn
 » DZT-er van het jaar
 » Bestuur DZT
 » Lidmaatschap
 » SOET 2001
 » Historie
 » Over Triton
 » Gedragscode
 » De Wiemel
 » Sponsors
 
 

Triton Verklaard

Het logo


Het embleem van de Deurnese Zwemvereniging Triton'62 is geheel belangeloos in 1962 ontworpen door de Vlierdense kunstenaar Frans Jacobs (van de Hogezijdeweg). In het archief van D.Z.T.'62 zijn een aantal van zijn allereerste schetsen gevonden. Niet veel later is het embleem door Jo Martens en Piet Seelen tot het huidig logo aangepast zodat het beter op (zwem)kleding te gebruiken was.

" 1 "
" 2 "
" 6 "

Triton en de Griekse mythologie


Hoe komt de Deurnese Zwemvereniging Triton aan z'n naam?

Ik heb geen idee wat de stichters gedacht hebben bij het kiezen van deze naam, maar misschien hebben ze aan oude verhalen gedacht.

In de Griekse mythologische verhalen van zo'n 2500 jaar geleden kreeg Poseidon, broer van Zeus en Hades, bij de verdeling van de wereldheerschappij de zee als koninkrijk toegewezen. Daar woonde hij in een prachtige paleis op de bodem van de zee met zijn vrouw Amphitrite en hun drie kinderen Triton, Rhode en Benthesicyme. Met zijn geweldige drietand bracht hij de zee in beweging of tot rust. Met zijn wagen reed hij over de golven in gezelschap van allerlei zeegoden, dolfijnen en zeemonsters.

Tot zijn trouwe begeleiders behoorden ook de Tritons, vissen met een menselijk bovenlijf. Deze Tritons, nogal schuw van aard, bliezen gewoonlijk op kleurige kinkhoorns, een soort grote gedraaide puntige schelpen. Vaak vindt men Tritons als fonteinversiering. Deze Tritons zijn dus duidelijk van een lagere orde dan Triton zelf, die een goddelijke vader had en een Nere´de als moeder.

Waar het onze zwemvereniging betreft houd ik het dus maar op Triton, zoon van Poseidon en Amphitrite, een ordentelijke zeegod van duidelijk hogere rang dan de Tritons. Laatstgenoemden waren -zoals opgemerkt - nogal schuw en dat zou ik van onze leden niet willen zeggen.

Maar helaas zijn er ook boze tongen die beweren, dat Triton een vissenlichaam had en paardenvoeten. Wat moeten we daar nu mee? Zwemvliezen, dat zou nog te accepteren zijn bij het zwemmen, maar paardenvoeten .!

Enfin, lezer, u kiest maar. Het moge u verder goed gaan.

Alfred Smeur

 

N.B. De Romeinen spraken over Neptunus i.p.v. Poseidon.
Vrij naar "Van Goden en Helden" (Kleijntjens en Knippenberg)


Club van het Jaar 2012


Triton Tribune
 
 

 
Laatste wijziging: zaterdag 24 mei '08 16:09u   © 1998-2019 DZT'62